Hur får jag bäst ränta?

Snacka dig till en bättre ränta

 

Att välja lån med låg ränta är viktigt, särskilt om du behöver låna ett större belopp. Ska du välja bolån gör det skillnad om du väljer ett bra lån istället för ett som är mediokert. Här går vi igenom några av de strategier du kan använda dig av för att pressa ner räntan.

Höj din kreditvärdighet

En stor del av alla lån du kan ansöka om har en ränta som sätts individuellt. Den baseras dels på hur mycket du vill låna och på hur lång återbetalningstid du väljer, men det handlar också om hur bra ekonomi du har. Låntagare med betalningsanmärkningar och/eller låg taxerad inkomst har inte bara betydligt svårare att få lån, de betalar också högre ränta. Det finns en logik i det som handlar om att den som lånar ut pengar tar en större risk om låntagaren har svag ekonomi. För den extra risken tar de helt enkelt extra betalt.

Jämför lån online eller anlita en lånemäklare

Eftersom det finns så många olika lån att välja bland lönar det sig verkligen att jämföra vad du kan få för räntor och andra villkor. Tänk dock på att de exempelräntor du ser på långivarnas sidor brukar vara exempelräntor som sedan anpassas utifrån den kreditprövning som görs när du skickar in din ansökan. Ett sätt att komma undan detta, som även innebär att du själv slipper sitta och jämföra avtalsparagrafer, är att anlita en lånemäklare. Det är gratis. Du anger bara dina önskemål om lånet och sedan tar mäklaren in anbud för din räkning och det görs bara en enda kreditprövning.

Förhandla – om du ska låna mycket pengar

När det gäller små lån är det inte en handläggare på banken som går igenom din ansökan, utan det går helt automatiskt på bara några minuter. Det enda som räknas är den information som kommer fram under kreditprövningen. När du ska ta ett bolån eller större billån har du chans att förhandla om räntan. Särskilt om du vänder dig till en bank där du också har dina konton.

Glöm inte att titta på lånets avgifter

Det är inte enbart räntan som avgör hur mycket du får betala för ett lån. Särskilt inte när det gäller lån som du betalar tillbaka på en eller ett par månader. Då är avgifterna mycket mer avgörande för den totala kostnaden. Det finns till och med räntefria lån där avgifterna är hela finansieringen.

Sammanfattning

  • Ju bättre ekonomi du har, desto lättare är det för dig att hitta lån med låga räntor.
  • Utnyttja att det finns så många som konkurrerar om låntagarna idag, och jämför lån eller låt en lånemäklare jämföra åt dig.
  • Du måste inte acceptera den ränta du blir erbjuden, ska du låna mycket finns det alltid vissa förhandlingsmarginaler.
  • Lånets avgifter, framförallt aviseringsavgifter och uppläggningskostnad, kan vara viktigare än räntan när du tittar på ett låns totala kostnad.
firmness