Nya typer av lån

Företag kan finansiera sina projekt på många sätt idag

 

Snabblån kanske du tänker på när du läser rubriken. Det är en relativt ny typ av lån som verkligen förändrat hur vi lånar pengar. Som kategori har dock snabblånet förlorat lite av sin betydelse, eftersom nästan alla lån blir beviljade snabbt idag och har snabba utbetalningar. Snabb återbetalningstid är något du ofta kan välja, oavsett hur mycket pengar du ansökt om att få låna. Dessutom är konceptet så känt att det knappt tjänar något till att skriva om det som en nyhet. Här ska vi istället titta på några nya typer av lån som inte är lika kända men minst lika intressanta.

Låna ut pengar till ett företag du tror på

Idag finns det ett par sidor online som erbjuder plattformar där företag och investerare kan mötas under trygga former eftersom den som erbjuder tjänsten har kreditprövningar och system för transaktioner som en integrerad del av tjänsten. Företagen presenterar sin verksamhet och vad de behöver låna pengar till. Som privatperson kan du sedan välja att låna ut pengar till ett företag du tror på, och få bättre ränta än när du lånar ut pengar till din bank genom att ha dem insatta på ett sparkonto. Lånar du till ett företag med sämre kreditvärdighet får du mer i ränta. Crowdfunding är ett namn på detta.

Lån mellan privatpersoner

Peer-to-peer lån är kanske det mest intressanta som som sker inom finans idag. Det är helt enkelt lån mellan privatpersoner som är anonyma inför varandra, men som ändå kan låna och låna ut till varandra. Detta sker genom en tjänst som tar kreditupplysning på dem som vill låna och där man har ett konto, precis som på en vanlig internetbank. Konceptet liknar det vi beskrev under föregående rubrik. Skillnaden är att båda parterna är privatpersoner.

Sanera din ekonomi med ett samlingslån

En effekt av att det finns så många dyra smålån idag, är att man kan ta ett större lån med bättre ränta, och använda för att betala tillbaka dem med. Det kan man tjäna mycket på om man till exempel använt en kontokredit flera gånger under en kortare period. Det finns till och med särskilda ”samlingslån” som marknadsförs i detta syfte. Man ska dock vara medveten om att det inte spelar någon roll vad lånet heter, så länge det har en bättre ränta än de lån man vill betala tillbaka. Ofta är så kallade privatlån ett riktigt bra alternativ om du vill göra dig skuldfri på ett smart sätt genom att låna pengar.

firmness