Kan man låna med dålig ekonomi?

Det finns en chans att få låna även med låg inkomst eller en betalningsanmärkning

 

I en annan text här på sidan skriver vi om vad som händer om man inte kan betala tillbaka ett lån. Här kommer vi istället att gå in på hur du kan gå till tillväga för att få låna trots att du kanske tidigare dragit på dig skulder eller har en låg taxerad inkomst. Trasslig ekonomi helt enkelt.

Hur påverkar betalningsanmärkningar och låg inkomst kreditvärdigheten?

Om din taxerad inkomst är låg, för att du till exempel studerar eller jobbar halvtid kan du ändå låna pengar. Det finns många långivare som har en väldigt lågt satt gräns för hur hög taxerad årsinkomst du behöver ha för att ha en chans att få teckna ett lån. Hos många räcker det med en inkomst på 80 000 kronor om året. I vissa fall kan kravet vara ännu lägre om förklaringen till att du tjänar lite är att du pluggar.

Att ha betalningsanmärkningar är ungefär lika illa som att tjäna väldigt lite pengar, i långivarnas ögon. Om du både har betalningsanmärkningar och låg inkomst är det mycket svårt att få låna eftersom båda faktorerna påverkar din så kallade kreditvärdighet väldigt negativt. Med en betalningsanmärkning kan vissa bedömare ge dig en låg kreditvärdighet trots att din inkomst är hög, och du bara missat en enda räkning för ett par år sedan.

Vissa lån är lättare att få än andra

Det är självklart stor skillnad på om du vill låna ett par miljoner till ett hus eller om du ansöker om ett smslån på några tusen kronor. Ju mer du vill låna desto högre kreditvärdighet behöver du ha. Riktigt stora lån har dock den fördelen att du i regel lånar med säkerhet, det gör att långivarens risk minskar och det ökar dina chanser att få lån. Ett privatlån utan säkerhet på 200 000 kronor kan med andra ord vara svårare att få än ett lån till en villa på två miljoner. Har du dålig ekonomi är du dock chanslös på lån i den storleksordningen om du inte har en borgenär som, i juridisk mening, tar över skulden om du misslyckas med att betala tillbaka.

Förbered dig på sämre villkor

En nackdel med att låna med dålig ekonomi är att det är dyrare. Om du anses vara riskabel att låna ut till kommer långivaren att vilja ha kompensation för det i form av högre ränta.

firmness